donderdag 13 februari 2014

Het regent. Het regent wel meer in Nederland en dus ook in Hengelo. Tot zoverre geen nieuws, alleen had ik mij voorgenomen om nu eindelijk eens aan een blog te beginnen, zodra het zou (gaan) regenen. 
Regen is prima voor de tuin. De vijver, die ik afgelopen winter heb gegraven (6 x 19m), loopt zo aardig vol. Dat onttrekt het rubberfolie (EPDM, prima spul) steeds meer aan het zicht.  

Roel (mijn zoon) neemt even een graafpauze
Je kunt de verschillende grondlagen mooi zien op de foto. Na een meter graven door humusachtig zand stuit je op geel zand met dunne laagjes klei/leem. Tijdens het graven kregen we bezoek van wespen of bijen die eveneens fanatiek begonnen met het graven van gangen in het zand. Waar die zo snel vandaan kwamen? Ze waren er trouwens alleen als de zon scheen, zoals op deze foto. Dit zal wel ergens in maart/april zijn geweest.

Ik had in een tuinblad (Groei & Bloei, of Bloem en Plant) gelezen over tuinliefhebbers in Brabant die met een schep en kruiwagen als enige gereedschap een vijver hebben aangelegd. En dus ben ik zelf ook begonnen met graven; gewoon op het oog. Niets met paaltjes en touwtjes en laserstralen. Regelmatig van een afstandje even kijken of de vorm nog klopt en dan weer doorgraven. 

De toplaag (de grasplagen hebben we omgekeerd op de bodem gelegd)  hebben we gebruikt voor de moestuin. We hadden nog geen moestuin. Waar nu de moestuin is gerealiseerd lag eerst een laag puin met daarop een dun laagje asfalt en daarop een dun laagje grond met wat grassprietjes. En dan lag er ook nog een oude, gelukkig niet meer in gebruik zijnde stenen rioolbuis in verstopt.

Links op de voorgrond zie je iets dat lijkt op een soort van beerput. De rioolbuis kwam er in ieder geval op uit.

We zitten nu in de 3e winter, sinds we hier in juli 2011 zijn komen wonen. De 1e zomer en winter doe je nog niet zoveel in de tuin. Je weet niet wat voor planten waar in de tuin staan. Het enige dat je zonder brokken te maken kunt doen, is opruimen; d.w.z. omgevallen bomen en dode takken van bomen verwijderen. En wat we ook hebben gedaan is het plaatsen van een beukenhaag (type: Fagus) aan de straatzijde. Daar was een soort van afscheiding gemaakt met roestige ijzeren paaltjes met ijzerdraad ertussen gespannen. 


En we hebben grind over het asfaltpad laten leggen.
En nu ben ik bezig met het opruimen van het spoortalud. De bramen groeien met uitlopers van meer dan vier/vijf meter dwars door mijn heesters naast het talud. Afknippen van deze uitlopers heeft weinig zin; je moet ze met wortel en tak uitroeien. Ik knip de bramentakken en -wortels in kleine stukjes. Door ze te mengen met wat blad en ander groenafval maak ik er een mulchhoop van. In het najaar verspreid ik de mulch over de borders.
Zover is het nog lang niet. Het is inmiddels opgehouden met regenen. Ireen Wüst heeft zilver gewonnen op de 1000m, maar in de tuin werken zit er niet meer in vandaag.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten